İlişkisel Pazarlama Nedir?
İş yaşamının ana kurallarından bir tanesi müşteriyi getirmektir. Son yıllarda iş yaşamında önemli bir kavram ortaya çıkmaktadır. Bu, çoğu firmanın çoğu işletmenin müşterilerini aktifleri arasında görmesidir. Müşterinin bir aktif olarak görülmesinin arkasında bazı nedenler yatmaktadır. Bu nedenlerin başında artan rekabet dünyasında yeni müşteriye ulaşmada yaşanan zorluk ve bunu elde edebilme maliyetinin mevcut müşteriye oranla daha pahalı olmasıdır. Tam bu noktada ilişkisel pazarlama kavramı devreye girmektedir. Bu kavram üzerine Batılı bilim insanları çok kafa yormuştur. Bu kavram üzerine birçok tanım kümeleri yapılmıştır.
Grönroos adlı kişinin 1994 yılında yaptığı tanım bu kavramı detaylı bir şekilde tanımlamaktadır. Grönroos; müşterilerle ve diğer partilerle ilişki kurmak, kurulan bu ilişki ağını geliştirerek devam ettirmek, bu sayede karşılıklı hedeflere belirli bir kar ile ulaşabilmeyi sağlamaktır. Burada bahsedilenlerin gerçekleşmesi için karşılıklı değişim ve verilen sözlerin tutulması gerekir. Burada da devreye sadakat kavramı girmektedir. Müşteri ile ilişki kurmak için sadakat oldukça önemli bir kavramdır. İş yaşamında yaşanan yoğun rekabet ortamında firmanın müşterisini tanıması ve anlaması kimse tarafından taklit edilemeyecek önemli bir kavramdır.
İlişkisel pazarlama alanında sadakat ve müşteriyi anlama kavramlarının yanı sıra veri tabanı yönetim sistemleri, akıllı kart, bilgisayar ağları, barkod okuyucuları vb. birçok teknolojik araç bu kavram içerisinde kullanılabilir. Özellikle müşteri ile ilişki kurmada oldukça fazla yararlanılmaktadır. Konuya kısa bir giriş yaptıktan sonra gelin hep beraber konuyu derinlemesine masaya yatıralım. Ben başlıyorum, beni takip edin!
İlişkisel Pazarlama Nedir?
İlişkisel pazarlama sadık müşteriler elde etme amacı ile yapılan pazarlama türüdür. Bu kavramın ilk amacı satış yapmak değildir. Müşteriyi elde tutma ve müşteri memnuniyetini ön plana çıkaran bir pazarlama türüdür. Bunun nedeni ise firmalara sadık müşteri kazanmak uzun vadede onlara daha fazla kar getirmeyi sağlamaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte başta online ve mobil platformlarla daha iş birliği yapmayı sağlayıcı ve iletişim kanalları ortaya çıkmaktadır. İş yaşamı rekabet konusunda acımasız tavrını her geçen gün sertleştirmekte ve kimsenin gözünün yaşına bakmamaktadır. Durum böyle oldukça şirketler de müşterilerini elinde tutma konusuna çok fazla önem vermektedir. Firmalar müşteri sadakatini yakalayabilmek için birbirleriyle yarışa girmişlerdir.
İlişkisel pazarlama müşterilerle uzun vadeli ilişkiler kurmayı, kurulan bu ilişkileri geliştirmeyi ve sürdürmeyi içermektedir. Firmaların müşteri memnuniyetini ve sadakatini sağlamasında ve rekabet dünyasında bende varım diyebilmesinde önemli rol oynayan bir kavramdır. İlişkisel pazarlama kavramı, yeni müşteriler bulmaktan ziyade firmanın mevcut müşterilerini elinde tutması ve müşterilerinle arasındaki ilişkiyi güçlendirmesi üzerine yoğunlaşan bir kavramdır. Ardından bu sayılanların sürdürülebilir şekilde devam etmesi de gerekmektedir.
İlişkisel pazarlama kavramı müşteri önceliğinin ön planda olduğu ve buna bağlı olarak hizmet kültürünün geliştiği bir kavramdır. Firmaların müşteriyi elinde tutabilmesi için ona sözler vermesi ve verdiği sözleri tutması gerekmektedir. Müşterilerini tanımak için onlar hakkında bilgi toplamak ve toplanan bilgilerin kullanılması da gerekir. Bir firmanın pazarlama faaliyeti yapabilmesi için gerekli olan etkileşim sürecinin de uygulanması bu kavramın kapsamı içerisindedir. Ama en önemlisi uzun vadede sahip olduğu müşteriye odaklanılması gerekir.