İNSAN KAYNAKLARI NEDİR?
İnsan kaynakları, sanayi devrimi ile ortaya çıkan bir kavramdır. Sanayi devriminde fabrikaların büyümesi ile birlikte eleman ihtiyacı doğmuş ve bu ihtiyaç doğrultusunda da önemli bir kaynak gereksinimi ortaya çıkmıştır. O zamanlar, personel ihtiyacı için personel ofislerin açılması ile birlikte insan kaynakları kavramı şekillenmeye başlamıştır. 1930 yıllarında sendikalaşmanın artması ile birlikte çalışanlar kendisini güvende hissetmeyerek eylem yapmaya başlamıştır. Devamında, ikinci dünya savaşı ile birlikte çalışan verimliliğinin azalmasıyla bu yönde çalışmalar daha dikkatli bir şekilde yapılmaya başlanmış ve bunların ışığında insan kaynakları yönetimi şekillenmiştir.
İNSAN KAYNAKLARI NE İŞ YAPAR ?
İnsan kaynakları, Sanayi Devrimi sonrasında artan iş gücü ihtiyacı neticesinde işletmelerin çalışan sayısını artırma, çalışanların şirkete uyum ve eğitimini sağlayarak onları nitelikli hale getirme gibi görevleri üstlenmiştir.
Günümüzde insan kaynaklarının;
İşe alım
Yetkilendirme ve terfi
Yeni çalışanlar için oryantasyon
Eğitim ve gelişim programları
Bireysel, departman ve şirket performans incelemeleri
Çalışan ile şirket yönetimi arasında köprü olma
gibi faaliyet ve fonksiyonları bulunmaktadır.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ NEDİR ?
İnsan kaynakları, personel alımından mevcut personellerin çalışma koşullarına kadar birçok süreci içinde barındırmaktadır. Çalışanların arasındaki diyaloglar, psikolojik durumlar, çalışan memnuniyeti ve performanslarının değerlendirmesine kadar şirketin birçok yerinde faaliyet sürdüren insan kaynakları, kurumsallaşmak için çok doğru stratejiler ile tasarlanmalıdır. Üretimdeki verimden, satıştaki kâra kadarki süreçte insan kaynakları yönetimi etkisini göstermektedir. Bir şirketin insan kaynakları departmanı, o şirketin bugünü ve geleceği için çok önemlidir. İnsan kaynakları, şirkette as-üst vasfı gözetmeksizin çalışanın işe girdiği günden itibaren her türlü probleme karşı aksiyon alan ve motivasyon artıran birimdir. Mevcut durumdan en üst düzeyde faydalanmak, yetkin çalışanları işe alarak verimli çalışma sistemi oluşturmak ve şirket içerisindeki çalışanlarının motivasyonlarından, bireysel performans ve ödüllendirme sistemlerine kadarki tüm aşamalar ile ilgilenmek insan kaynakları yönetiminin öncelikli görevlerindendir.
Uluslararası İKY Nedir?
Uluslararası insan kaynakları ise, coğrafi sınırları dikkate almaksızın küresel bir şekilde insan kaynaklarından yararlanılmasıdır. Dolayısıyla, uluslararası düzeyde faaliyet gösteren firmalar için karşı karşıya kaldıkları konu ve sorunlarda insan kaynakları yelpazesi çok daha önemli hale gelmektedir.
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi Özet
Küresel İKY olarak da adlandırılan uluslararası insan kaynakları yönetimi, bir kuruluşun küresel ölçekte işleyen İK, maaş bordrosu ve yetenek yönetimi süreçlerinin tüm yönlerini içeren şemsiye bir terimdir. Uluslararası insan kaynakları yönetimi, uluslararası düzeyde insan kaynakları yönetimini hedefleyen bir dizi faaliyet olarak tanımlanabilir. Ulusal ve uluslararası düzeyde kurumsal hedeflere ulaşmaya ve rakiplere karşı rekabet avantajı sağlamaya çalışır.
Eğitim Özellikleri
- Süre 80 saat
- Dil Türkçe
- Öğrenciler 300
- Değerlendirme Evet