İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR ?
İSG; yani İş Sağlığı ve Güvenliği iş hayatında yoğun olarak kullanılan bir tanımdır. ‘İş yerinde işin düzgün yürütülmesi ve oluşabilecek herhangi bir kazanın önüne geçilebilmesi için oldukça gerekli hayati önem arz eden bir iş koludur.
İş sağlığı ve güvenliği – İSG olgusu Avrupa Birliği içerisinde de, 1980’li yıllardan itibaren çoğunlukla ele alınmaya başlanmıştır. Özellikle,1989 yılında çıkarılan ”89/391/EEC sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Direktifi, iş sağlığı ve güvenliği alanında çerçeve direktif olarak kabul edilmiştir ve daha sonra bu çerçeve direktife dayanarak çok sayıda bireysel direktif çıkarılmıştır. Ülkemizde 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da Avrupa Birliği uyum süresince hayatımıza girmiştir.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARININ AMACI
Çalışanların Güvenliğini Sağlamak: İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının ana amacını oluşturur. Çalışanları iş kazalarını ve meslek hastalıklarının önüne geçebilmek, ruhsal ve bedensel bütün sağlamlığını amaçlamaktır.
Üretim Güvenliği Sağlamak: Bir iş yerinde üretim güvenliğini sağlamak, verimliliği arttırmak gibi konuların ele alınmasıdır.
İş Güvenliğini Sağlamak: İş yerinde alınacak tedbirler eşliğinde, iş kazalarının ve güvensiz,sağlıksız çalışma ortamının dan doğabilecek makine arızaları ve devre dışı kalmaları, patlama olayları, yangın gibi işletmeyi tehlikeye düşürebilecek durumları ortadan kaldırmaya çalışmaktır.
Amaçlarından da anlaşılabileceği gibi İş Sağlığı ve Güvenliği çok yönlü bir çalışma koludur. Çalışmalar sırasında da ‘TIP,FİZİK,KİMYA,MATEMATİK,İSTATİSTİK,İKTİSAT,SOSYOLOJİ,PSİKOLOJİ ve ERGONOMİ” gibi bilimlerden yararlanılır. Çalışma alanları ise tüm iş kollarını kapsar. Doğal olarak da her iş kolunda bazı farklılıklar gösterir. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda yapılan tüm çalışmalar İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİNİ ALIP BİR SERTİFİKASINI EDİNEN KİŞİLER sayesinde iş kazalarının ve mesleki hastalıkların asgari düzeye indirilebilindiği görülmüştür.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?
6631 sayılı kanun uyarınca iş yerlerinde “tehlike sınıflarına uygun uzmanlık belgesine sahip uzmanların istihdam edilmesi zorunlu kılınmıştır. Aynı zamanda tehlike sınıflarının A,B,C ve D sınıfı olarak sınırları çizilmiştir. Dolayısıyla da belge tiplerine göre uzmanların hangi alanlarda çalışabileceği netlik kazanmıştır. Katılımcılarda güvenlik kültürü oluşur. Farkındalık gelişir ve bakış açıları değişir. Eğitim içeriğinde öğrendiklerini hayatlarına nasıl uygulayacaklarını öğrenirler. ÖNEREN AKADEMİ ailesi olarak verdiğimiz eğitim neticesinde edilinen ‘İSG‘ Sertifikası ile kamu ve özel sektörde istihdam imkanı bulabilirsiniz.
Eğitimin Konu Başlıkları
- İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
- İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı Nedir
- Genel Sağlık Kavramı
- İş Yerinde Sağlığı Oluşturan Etkenler
- Meslek Hastalığı
- İş Kazası
- İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Nedenleri
- Tehlikeli Davranışlar ve Durumlar
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Alanlar Nerede Çalışabilir?
- Tüm Kuruluş ve İşletmelerde
- Alış Veriş Merkezleri
- İnşaat Alanları
- Üniversite Yerleşkeleri
- İtfaiye
- Çok Katlı Yüksek Binalar
- Sağlık Kurumları
- İmalat Yapan Firmalar
- Maden İşletmeleri
- Eğitimi alanlar bireysel olarak çalışabilirler. OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Kurumları)’de görev yapabilirler.
Eğitim Özellikleri
- Süre 120 saat
- Dil Türkçe
- Öğrenciler 0
- Değerlendirme Evet